Pravila igranja

Predstavitev

Fédération Internationale des Quilleurs (FIQ) je bila ustanovljena v Hamburgu, v Nemčiji 27. januarja 1952, z namenom spodbuditi svetovno zanimanje za amatersko igranje tenpin in ninepin bowlinga in spodbuditi mednarodno prijateljstvo skozi svetovne in območne turnirje in bowling tekmovanja med športniki iz različnih držav.

FIQ je združevala dve ločeni disciplini znani kot World Tenpin Bowling Association (WTBA) in World Ninepin Bowling Association (WNBA).

World Tenpin Bowling Association je bila ustanovljena z namenom, da združi amaterski Tenpin bowling šport po vsem svetu. Njeno poslanstvo je, da obogati promocijska in športna načela FIQ in dodatno združi šport s sprejetjem enotnih pravil igranja in specifikacije opreme za svoje turnirje, ali kakršne koli druge, ki jih odobri, s čimer daje zgled za poenotenje igre .

Leta 2015 so se FIQ in kongresi obeh organizaciji v FIQ (WTBA in WNBA) dogovorili za združitev v eno organizacijo imenovano World Bowling, ki je od 1. januarja 2016 tudi krovna organizacija za Tenpin bowling.

Navedena Pravila igranja uporabljajo WB, ETBF in BZS. Pravila igranja so v veljavi na:

svetovnih prvenstvih,

evropskih prvenstvih,

regijskih prvenstvih (mediteransko prvenstvo MBC),

mednarodnih turnirjih (evropska bowling turneja EBT),

državnih tekmovanjih (DP, PP, Liga in turnirji pod okriljem BZS).

Vsa uradna tekmovanja se igrajo na stezah in z opremo, z merami in težami, ki izpolnjujejo tehnične pogoje WB in so v skladu z njenimi posameznimi pravili, predpisi in navodili.

Bowling zveza Slovenije BZS na vseh tekmovanjih, ki jih vodi, organizira ali odobri smiselno uporablja Pravila igranja oziroma pravila tekmovanja navedena v nadaljevanju. Nekatera pravila so prilagojena zgolj za tekmovanja pod okriljem BZS, v tem pravilniku so tudi združena pravila WB in ETBF.

Člani državne reprezentance so dolžni poznati in upoštevati tudi mednarodna pravila igranja, ki jih določata in uporabljata WB in ETBF na svojih tekmovanjih.

WB Playing Rules from January 2019 so objavljena.

Splošna pravila igranja BZS 1.9.2020 so objavljena.

V tem dokumentu so zbrana osnovna pravila igranja, obnašanja, oblačenja, proti doping pravila, tehnična pravila o uporabi bowling krogel.

Tags: igranja, pravila
Sep 15, 2020

Datoteke za prenos

Komentarji

  POZOR: Članke lahko komentirajo samo registrirani uporabniki. Prijavite se lahko tukaj!