Rekreativna oprema za igranje

Oprema za rekreativne igralce bowlinga je na razpolago v vsakem bowling centru. To so primerni bowling čevlji “Rental Shoe”in hišne krogle “House Ball”.

BOWLING ČEVLJI

Igralci bowlinga nosimo posebno obutev.

Bowling čevlji imajo posebne podplate iz usnja, ki nam omogočajo dobro drsenje na zaletišču, kar je pri tej igri izrednega pomena.

Prav tako ščitijo zaletišče steze pred poškodbami, ki bi jih povzročili z navadno obutvijo.

 

PRAVA KROGLA

Ko so ti dodelili stezo, poišči kroglo, ki ti ustreza. Navedeni nasveti te verjetno ne bodo pripeljali med profesionalce, vendar ti lahko pomagajo, da ne boš metal krogle v kanal in da boš zadel keglje.

Zapestje naj bo trdno ves čas, ko opravljaš nihaj roke s kroglo, do konca izmeta krogle. Tvoj palec naj bo pri izmetu krogle obrnjen navzgor.  Bodi pozoren na tvojo roko s kroglo cel čas izmeta, še posebej na zapestje; pri ohlapnem zapestju je met krogle manj učinkovit in manj natančen. Tvojo prosto roko uporabi za ravnotežje. Kroglo zgrabi s prvimi prstnimi členki v luknje (palec, sredinec in prstanec). Bodi pozoren, da se bo krogla dobro vsedla v dlan. Dlan roke je vedno za (pod) kroglo.

 

Izbira krogle

Vse krogle so enake dimenzije in sicer 21,6cm v premeru, vendar različnih tež.  Teža krogle je vedno označena na krogli, višja je številka, težja je krogla in sicer od 2,72 kg do 7,26 kg (od 6 do 16 funtov). Izberi takšno težo krogle, da jo z lahkoto držiš. Ko izbiraš kroglo, se naj tvoj palec udobno prilagaja luknji za palec. Palec moraš z lahkoto izvleči oziroma vstaviti v luknjo. Krogle imajo tudi oznake glede na velikost roke: Smal, Medium, Large, X-Large in XX-Large. Izberi kroglo, ki je primerna za tvojo velikost roke in vstavi sredinec in prstanec v preostali dve luknji. Ta dva prsta se morata udobno prilegati v luknje. Če ti krogla ne ustreza, izberi drugo velikost. Ob pravilni izbiri teže krogle bo tvoj met bolj zanesljiv in konstanten. Če izbirate kroglo za otroke do 14 let je dobra primerjava teža (lb) = leta. Torej za 10 letnega otroka izbereš kroglo 10. Seveda je treba kroglo prilagoditi tudi fizični moči posameznega igralca in tehniki igranja posameznega igralca.

KEGLJI

Keglji so narejeni iz lesa in prevlečeni s plastiko.

Vsak kegelj je visok 38,1cm in s težo med 1,59kg in 1,64kg.

Najtanjši del keglja - vrat meri 4,56cm, najdebelejši del meri med 12,06cm in 12,09cm.

Podnožje meri 5,59cm v premeru.

 

 

Diagram prostora za keglje - “Pindeck” je kar precej razumljiv.

Oznake na prostoru za keglje so med seboj oddaljene 30,48cm (12 inches).

Razdalja med zaporednimi oznakami je 52,71cm (20.75 inches). To je razdalja med keglji številka 1 - 5, 2 - 8 ali 3 - 9.

Razdalja med glavnim kegljem št.1 “Headpin” in kegljem št. 10 ali  št. 7 je 91,44cm (36 inches).

Razdalja med glavnim kegljem in zadnjim robom prostora za keglje znaša 86,84cm (34.1875 inches).

 

V primeru, da desničar izvede popoln met in zadene s kroglo keglje v »žep«, med keglja 1 in 3, se bo njegova krogla dotaknile le štirih kegljev in sicer keglje številka 1,3,5 in 9. To imenujemo vstopni kot – “Angle of Entry”.

Če krogla zadane keglje v popolnem vstopnem kotu, dobimo popoln “Strike”, kjer so vsi keglji podrti in padejo iz prostora za keglje, tako da na stezi ni videti nobenega keglja več.

Za levičarje je popolni vstopni kot, kadar s kroglo zadenejo keglje številka 1,2,5 in 8.

 

STEZA

Bowling steza je sestavljena iz 39 linij ali »parketov« in je široka 1,067m (42 inches).

Od linije prestopa - “Foul line” do glavnega keglja - “Headpin” je steza dolga 18,288m (60 feet).

Zaletišče - “Approach” je dolgo 4,572m (15 feet).

Celotna dolžina steze od začetka zaletišča do konca prostora za keglje je 24,079m (79 feet).

Na stezi je 7 puščic, ki so oddaljene 4,572m (15 feet) od linije prestopa. Puščice ležijo na linijah 5, 10, 15, 20, 25, 30 in 35 in jih imenujemo 1., 2., 3. puščica, itd. 4. puščica je na sredini steze. Če ste desničar, štejete puščice od desne proti levi in obratno za levičarje.

Na zaletišču - “Approach” boste opazili 7 pik tik pred linijo prestopa - “Foul line” in še dva niza 5 ali 7 pik. Ta dva dodatna niza pik sta postavljena 3,658m (12 feet) in 4,572m (15 feet) od linije prestopa (“Foul line”). Te pike na zaletišču ustrezajo puščicam na stezi in so postavljene na 5, 10, 15, 20, 25, 30 in 35 liniji. Pike pomagajo igralcu pri izvedbi njegovega meta.

Na splošno velja, da ko igralec izpusti kroglo, je točka kjer se krogla dotakne steze, oddaljena 7 linij od notranje strani čevljev (to je splošno pravilo in ne velja za vsakogar). Če igralec hodi popolnoma naravnost, ne da bi ga zanašalo in želi odigrati kroglo naravnost po 2. puščici oziroma po 10. liniji, se naj postavi na 17 linijo, ki naj poteka med čevljema.

Aug 25, 2017