Zgodovina bowlinga

Bowling ima dolgo in bogato zgodovino, danes pa je eden izmed najbolj priljubljenih športov na svetu. Bowling je pravzaprav precej preprosta športna igra. Kroglo zalučaš na stezo in podreš keglje. Ravno zaradi tega bowling že tisočletja navdušuje milijone ljudi.

Britanski antropolog je v tridesetih letih 20. stoletja odkril zbirko predmetov v otroškem grobu v Egiptu, za katere je menil, da predstavljajo prvotno obliko bowlinga. Našli so zametke bowlinga, ki izvirajo okoli leta 5200 pred našim štetjem.

Nemški zgodovinar William Pehle je trdil, da se je bowling začel v Nemčiji že okoli leta 300. Obstajajo precejšnji dokazi, da je bil bowling poznan v Angliji že leta 1366, ko ga je kralj Edward III domnevno prepovedal, da bi se njegove čete raje osredotočile na lokostrelstvo. In skoraj gotovo je, da je bil bowling priljubljen med vladavino Henryja VIII. Bowling naj bi igral kar s topovskimi kroglami.

V Nemčiji in še nekaterih delih Evrope se je razvila igra, pri kateri so igralci s kotaljenjem krogle podirali 9 kegljev. Bowling z 9 keglji se je hitro razširil po Angliji in Ameriki, kjer je postal zelo priljubljen. Med prohibicijo so igro prepovedali, ker so na bowling igriščih tudi kockali in popivali. Da bi se izognili prepovedi, so dodali 9 kegljem še enega in spremenili njihov razpored v obliko trikotnika, ki se uporablja še danes.

9. septembra 1895 so v dvorani Beethoven v New Yorku ustanovili Ameriški bowling kongres ABC (American Bowling Congress), ki je določila pravila in standarde bowlinga, ki veljajo še danes. Leta 1917 je bil v St. Louisu ustanovljen ženski mednarodni kongres za bowling. Odločili so se, da bodo oblikovali tako imenovano žensko nacionalno združenje za bowling.

Američani so bowling raznesli in popularizirali po svetu, posebno po drugi svetovni vojni, ko so v vojaških oporiščih, ki so jih imeli v različnih državah, postavljali tudi bowling igrišča. Po letu 1946 so se igrišča avtomatizirala in bowling je kmalu postal ena najbolj priljubljenih oblik preživljanja prostega časa v Ameriki. 20 let kasneje se je bowling z 10 keglji razširil tudi v Anglijo, vendar so zaradi pomanjkanja denarja igrišča kmalu začela propadati. Priljubljenost igre je upadala tudi zaradi prezapletenega načina točkovanja, kar pa se je spremenilo z uvedbo računalnikov, ki so šteli točke. V 80-ih in 90-ih letih se je število velikih bowling centrov spet povečalo in še vedno narašča. Pojavile so se še nove izboljšave, kot npr. ograjice, ki preprečijo krogli, da bi se skotalila s proge, kar je v veliko pomoč otrokom. Bowling centri so tako postali zabavni za celo družino in primerni tudi za rojstnodnevne zabave.

Danes je bowling svetovno uveljavljena igra, igra se v preko 120 državah, samo v Ameriki je preko 250.000 stez in več kot 89 milijonov igralcev. Je igra za zabavo in tudi resen šport, ki ima danes v svetu 20 milijonov registriranih igralcev. Ti tekmujejo v različnih ligah in prvenstvih. Že nekaj časa pa se svetovna zveza trudi, da bi bowling postal tudi olimpijski šport.

(Avgust 2017)

Aug 17, 2017

Komentarji

  POZOR: Članke lahko komentirajo samo registrirani uporabniki. Prijavite se lahko tukaj!